NAV

NAV bejelentés

Az újonnan vásárolt számlázó programot - annak használatbavételétől számított - 30 napon belül be kell jelenteni a NAV felé. Abban az esetben, ha a későbbiek során a számlázó programot már nem kívánja használni, úgy 30 napon belül be kell jelenteni a használatból történő kivonását.

Amennyiben meglévő számlázó programjáról egy másik számlázó programra áll át - független attól, hogy a számlázó program fejlesztője ugyanaz vagy más -, úgy egy űrlapon belül be tudja jelenteni a használatba vett és a használatból kivont számlázó programot!

A számlázó program bejelentése a NAV ÁNYK program (Általános Nyomtatvány Kitöltő program) használatával történhet. Az ÁNYK programmal kell megnyitni és kitölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt. Ezt követően a kitöltött nyomtatvány elektronikusan beküldhető az ÁNYK program segítségével vagy a már kitöltött és leellenőrzött nyomtatvány kinyomtatható és postai úton is eljuttatható a NAV részére.

Abban az esetben, ha vállalkozása könyvelését könyvelő végzi, úgy a számlázó program bejelentésében kérheti könyvelője segítségét.

NAV felé bejelentendő adatok:

  • Program neve: Dragon Számlázó
  • Program azonosítója: Dragon Számlázó
  • Program fejlesztő neve: GiantStep Kft.
  • Program fejlesztő adószáma: 23387812-2-42
  • Értékesítő neve: GiantStep Kft.
  • Értékesítő adószáma: 23387812-2-42

NAV online adatszolgáltatás

A NAV online adatszolgáltatás azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról a NAV felé! Ennek megfelelően a Dragon Számlázó minden belföldi adóalanynak kiállított számlát automatikusan felküld a NAV Online Számla rendszerébe.

Véglegesítés előtt

A számla véglegesítésekor jelzi, hogy az felküldésre fog kerülni a NAV felé.

macOS - Számlázó program NAV adatszolgáltatás
NAV adatszolgáltatás

Feldolgozás

A felküldést követően a bal oldali dokumentum listában a számla sorszáma előtt három pont fog megjelenni, ez azt jelenti, hogy a felküldött számla feldolgozás alatt van.

macOS - Számlázó program NAV adatszolgáltatás feldolgozás
NAV feldolgozás

Feldolgozás eredménye

Amennyiben a számlát a NAV szervere sikeresen feldolgozta, úgy a számla sorszáma elöl eltűnik a három pont. Ez a felküldést követő pár másodpercen belül megtörténhet. Előfordulhat, hogy több óráig eltart a NAV feldogozás.

Bármilyen hiba, vagy figyelmeztetés esetén a számla sorszáma előtt mínusz jel jelenik meg és piros lesz a sorszám.

Ebben az esetben kézi beavatkozás szükséges, amihez a NAV Online Számla felületére belépve ellenőrizze és szükség esetén technikailag érvénytelenítse az adott számlát.

macOS - Számlázó program NAV adatszolgáltatás hiba
NAV hiba

NAV csatlakozás

Amennyiben a számla véglegesítésekor az alábbi üzenetet kapja ellenőrizze internet kapcsolatát, ha rendben találja, akkor leállt a NAV szervere, lehet ki is írták a https://onlineszamla.nav.gov.hu weboldalra.

macOS - Számlázó program NAV adatszolgáltatás hiba
NAV leállás

A NAV szerverének leállása esetén biztonsági okokból és a későbbi adatszolgáltatási problémák elkerülése érdekében nem tudja véglegesíteni a számláját. Javasoljuk mentse el piszkozatként, amíg az üzemzavar elhárul.

Online Számla technikai érvénytelenítése

Technikai érvénytelenítés PDF